İçeriğe geç

Cem Ayini Nedir

Cem ayini ne demektir?

Cem, Aleviler ve Bektaşiler tarafından toplulukla birlikte uygulanan dini bir ibadettir ve kuralları son derece ayrıntılıdır. Cem yalnızca dini bir toplantı değil, aynı zamanda ruhsal yenilenme, arınma ve toplumsal ve bireysel sorgulama yeridir. Cem, Arapçada toplanma anlamına gelir.

Cem ayini nasıl yapılır?

Cem töreninde on iki imamdan bahsedilir ve Hz. Muhammed’in mucizevi olayı anlatılır. Kırklar cemaati taklit edilir ve toplu namaz kılınır. Ayn-ı Cem’in en önemli bölümlerinden biri de Zakir’in Baglama (Saz) çaldığı, ilahiler söylediği, ibareler ve nefesler söylediği Semah’tır.

Alevilerin ayinine ne denir?

Alevilikte ibadetin adı “cem”dir. Cem; Alevilerin başlıca ibadet şeklidir.

Aleviler cem evinde ne yapıyor?

Cemevi; Aleviliğin en önemli ibadethanesidir. Alevilerin zikir yaptığı, bağlama çaldığı veya semah yaptığı ibadethanedir.

Aleviler tam olarak neye inanır?

Aleviler, Muhammed’in son peygamber olduğuna ve Ali bin Ebu Talib’in onun koruyucusu (veya İmamı) olduğuna inanırlar. Aleviler Cemevi’nde ibadet ederler. Günlük ibadetleri sabah, akşam ve gece ibadetleridir. Kadir Gecesi ile bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında on iki gün oruç tutarlar.

Aleviler namaz kılar mı?

Örneğin, Şiilik İslam’ın başka bir koludur ve kendi mezhebine ait camiler de vardır. Ancak Aleviler camide ibadet etmezler çünkü dua etmezler. Törensel bir çemberde ibadet ederler.

Cem evinde saz neden çalınır?

Semah (yerel telaffuzları: samah, semağ, zamah, zemah) Alevi ve Bektaşi topluluklarında bir araya gelerek ruhların dayanışma ruhunu uyandıran, saz, söz ve hareket yoluyla doğayla/evrenle bir olma halini temsil eden bir törendir. Aynı zamanda sözlü aktarım yoluyla yeni nesillerin bilgi edinmesini sağlayan yöntemlerden biridir.

Aleviler perşembe günü ne yapar?

Kurallar yerine getirildikten sonra yemek yenir, dualar ve gülbanklar okunur ve kişiye rıza gösterilir. Yıl boyunca rutin olarak yapılan cuma cemleri, Alevi köylerinde cuma akşamı denilen perşembe akşamlarında gerçekleşen cemlerdir.

Hanefi mezhebine göre cem nasıl yapılır?

Hanefi mezhebine göre Cem, sadece hacılar içindir. Arefe günü (Akşam) öğle vaktiyle birlikte (cem-i taktim şeklinde) Arafat’ta ikindi namazını öne alarak kılınır. Aynı gün akşam namazı ertelenir ve Müzdelife’de yatsı vaktinde (cem-i te’hir) birlikte kılınır.

Neden cami değil de cem evi?

Cami, “toplanma yeri” anlamına gelen cem kelimesinden türemiştir. Hemen anlaşılacağı üzere, cemevi ile aynı anlama sahiptir. Ancak cami, orijinal anlamından çıkarılmış ve “Tanrı’nın evi”, “Tanrı’ya ibadet yeri”, “Müslümanların tapınağı” gibi isimlerle kutsal bir işleve kavuşturulmuştur.

Aleviler neden Hızır der?

İnanca göre Hızır’ın yeryüzüne gelmesiyle bahar gelir, toprak canlılık kazanır, hayvanlar ve insanlar çoğalır. Türkiye Alevi halkının inanç ve uygulamalarında Hızır, olağanüstü bir kişilik olmasının ötesinde, yaptıklarıyla ilahi bir karakter kazanır.

Alevi orucu neler yasak?

Düğün, nişan, sünnet, eğlence ve benzeri törenler/etkinlikler 12 gün boyunca yapılmaz. Çünkü yas ayıdır. 12. İmam orucu da Aleviler için bir yas ayıdır. Kerbela şehitlerinin susuzluğunu gidermek için kurban kesilmez, et yenmez ve su içilmez.

Aleviler tek eşli mi?

Alevi toplumunda geleneksel aile kurumunun öne çıkan bir diğer özelliği ise tek eşlilik, yani tek eşli evliliktir.

Aleviler gusül abdesti alır mı?

Ghusl ve abdest, Alevi inançlarında önemli bir yer tutar. Alevilikte, bedeni yıkamanın ve temizlemenin yanı sıra iç temizliğinin de bir zorunluluk olması önemlidir. Eline, diline ve beline sahip olma ilkesine uymaya dikkat eder. Bu bağlamda, “tarikat abdesti” ile itirafını kalıcı kılmaya çalışır.

Cemevine kadın girebilir mi?

Alevi Bektaşi inancına göre, Tanrı herkesten eşit derecede uzaktır ve ibadet herkese açıktır. İnsanlar Tanrı’nın önünde erkek veya kadın olarak değil, ruhlar olarak dururlar. İbadet sırasında insanlar Tanrı’nın önünde dururlar.

Ayn ı cem ne demek?

Kelam, felsefe ve tasavvufta farklı anlamlarda kullanılan bir terimdir. Salik hali anlamına gelen, her şeyin Allah’tan geldiğini ve insanların değil yaratıkların olduğunu bilen bir tasavvuf terimidir.

Ayini ne demek?

Ritüel, localarda yapılan bir toplu ibadet biçimidir. Kelime anlamı, gelenek, görenek, usul, dini tören, bir tarikat veya tarikatın kendine özgü töreni ve toplantısıdır. Ritüellerdeki her hareket ve her nüans, Sufi düşüncesinin izlerini taşır.

Müslümanlıkta cem ne demek?

“İki namazı birleştirmek” anlamına gelen “cem”, öğle ve ikindi namazlarının öğle veya ikindi vakitlerinde kullanılır; yani akşam veya gece, akşam ve yatsı namazlarının birleştirilmesiyle kılınır.

Neden cemevi denir?

Bir cemevi veya cem evi (telaffuzu ve bazen yazımı djemevi; Türkçe’de tam anlamıyla “toplantı evi” anlamına gelir) Türkiye’deki Alevi-Bektaşi mezhep toplulukları için temel öneme sahip bir yerdir. Bazı Alevi örgütleri cemevi’ni ibadethane olarak tanımlar ve yerinde resmi tanınma ister. Bazı Alevi örgütleri cemevi’ni ibadethane olarak tanımlar ve bunun resmi olarak tanınmasını ister.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir